Komunikace

Stella Artois poprvé prověří barmany přímo na náměstích

V centru Prahy, Brna, Ostravy, Ústí nad Labem, Českých Budějovic a Bratislavě změří své schopnosti profesionální číšníci a barmani v Mistrovství ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois. Dokonalost servírovacího rituálu si může vyzkoušet i kdokoliv z přihlížejících v soutěži amatérů. To je výzva pro milovníky a znalce piva – přijďte si prověřit své schopnosti.

„Abychom soutěž přiblížili co největšímu počtu lidí, pořádáme letos všechna regionální kola přímo na náměstích,“ říká Zdeněk Prajs, manažer pro prémiové značky Pivovarů Staropramen, a dodává:„Každý může přijít podpořit své favority a navíc bude mít veřejnost letos poprvé možnost vyzkoušet si to, co oblíbený prémiový ležák Stella Artois odlišuje od ostatních značek – unikátní servírovací rituál.“ V rámci každého regionálního kola totiž proběhne soutěž amatérů, na kterou dohlédnou Mistři České republiky z loňských ročníků. Díky celosvětovému partnerství značky Stella Artois s tématem filmu uzavře každé soutěžní kolo promítání filmu Quentina Tarantina „Čtyři pokoje“ přímo na náměstí.

Na soutěži hodnotí odborná porota složená ze zástupců společnosti Pivovary Staropramen kromě správného dodržování servírovacího rituálu při podávání pivních značek Stella Artois, Hoegaarden White a Leffe Brown také osobitý přístup soutěžících a schopnost zaujmout.

Rozhodují pro laika těžko postřehnutelné detaily a zdánlivé maličkosti jako přesný sklon sklenice při čepování, výška pěny, její správné seříznutí, kvalita a rychlost provedení jednotlivých kroků servírovacího rituálu.

Nejprve proběhnou regionální kola, dva účastníci s nejvyšším počtem bodů z každého kola postupují do celostátního finále. Maximum bodů, které lze za bezchybný výkon získat, je 250. Podle zkušeností poroty z loňských ročníků soutěže bývá největším nepřítelem soutěžících nervozita. Ta může i jednoduché úkony, jako je otevření pivní lahve, změnit v utrpení. Vítěz českého finále bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále v Belgii, kde se uskuteční jubilejní desátý ročník této soutěže. Vítězové kol z jednotlivých zemí se letos utkají přímo v pivovaru Stella Artois v Leuvenu.

Zájem o soutěž roste spolu s oblibou značky Stella Artois na českém trhu. Spotřeba tohoto prémiového belgického ležáku se v Česku každoročně zdvojnásobí. „Stellu Artois a další speciály, jako Hoegaarden White a Leffe Brown, má v oblibě zejména mladá generace, která se neomezuje jen na domácí produkci, ráda zkouší novinky a vyžaduje kvalitu. Velice úspěšná je také nealkoholická verze Stella Artois,“ vypočítává Zdeněk Prajs. „Je pro nás velmi důležité, aby spotřebitel věděl, jak má při návštěvě restaurace dostat tyto prémiové značky správně naservírovány. To chceme lidem na soutěžích ukázat.“

V prvním ročníku mistrovství bojovalo o titul třicet profesionálů, vloni jich byla už téměř stovka a letos pořadatel soutěže očekává účast ještě vyšší: „Přirozeně se tak zvyšuje znalost prémiových belgických piv a úroveň jejich servírování, včetně dodržování unikátního servírovacího rituálu,“ komentuje Martin Nový, specialista rozvoje prémiových značek, cíl soutěže a pokračuje: „Zajímavé je, že mezi soutěžícími narůstá podíl žen – zatímco v počátcích mistrovství soutěžily pouze ojediněle, v loňském celostátním finále tvořily 50 % soutěžících a titul mistra ČR také žena poprvé vyhrála.“

Letos poprvé se do soutěže zapojí také Slovensko, kde se 13. září v Bratislavě uskuteční hromadné celostátní kolo soutěže.

– red –

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *