Výzkum trhu

Češi se stravenek vzdát nechtějí

70 % Čechů, kteří jako benefit v zaměstnání dostávají stravenky, by v případě jejich ztráty omezilo stravování v restauracích. Pokud by v hypotetickém případě došlo ke zrušení stravenek, poklesly by útraty v restauracích v době oběda o 59 %, což představuje celkovou hodnotu 7,54 miliard Kč. Vyplynulo to z výzkumu společnosti GfK Czech.

„Příjemci stravenek obědvají v restauracích o 53 % častěji, než lidé, kteří stravenky nedostávají,“ komentuje výsledky průzkumu Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech, a dodává: „Příjemci stravenek navíc motivují k chození na obědy i lidi, kteří stravenky nedostávají. 18 % neuživatelů stravenek se při výběru restaurace rozhoduje podle toho, zda restaurace přijímá stravenky.“

Z výsledků výzkumu dále vyplynulo, že pokud by došlo k úplnému zrušení stravenek, útraty v restauracích by v době oběda poklesy o 59 %. „To představuje celkovou hodnotu 7,54 miliard korun,“ upřesňuje Jaroslav Jíra. Až polovina (49 %) současných příjemců stravenek by v tomto případě také snížila průměrnou útratu v restauraci za jeden oběd (viz graf 1).

Graf 1: Vliv ztráty stravenek na průměrnou útratu v restauraci za jeden oběd

Velká většina (78 %) příjemců stravenek by také reagovala na případné zastavení akceptace stravenek v restauraci, kam chodí na oběd. Buď by tuto restauraci navštěvovali méně často, nebo by tam dokonce přestali chodit úplně (viz graf 2).

Průměrná hodnota stravenky, kterou Češi dostávají, je 70 Kč. Za oběd v restauraci platí příjemci stravenek průměrně 94 Kč, přičemž 70 Kč zaplatí stravenkou a zbytek v hotovosti.

Graf 2: Reakce na případné zastavení akceptace stravenek v restauraci, kam chodí respondenti na oběd

Majitelé dvou restaurací v Praze a Středočeském kraji, které přijímají stravenky, zareagovali na průzkum slovy, že stravenky představují 30 % objemu tržeb v restauraci. Polední menu podle nich platí hosté ze 71 % prostřednictvím stravenek.

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *