Marketing

Produktový staging v marketingových prodejních konceptech

Jistě jste se i vy setkali s tím, že chodíte do nákupního centra a najednou zjistíte, že svůj oblíbený produkt nemůžete na místě, kde býval nalézt a že manažer si s Vámi asi zahrál na schovávanou a produkt přemístil jinam….

Italský špičkový designer obchodních center F. Veniále řekl: “ Prodejní prostor je jako výstavní galerie, kde místo, světlo, kompozice a celkový koncept rozhodují o celkovém dojmu na kupujícího a také o tom, bude-li spokojený a najde a koupí svůj produkt.“ Jde v podstatě o komplexní pojetí designu prodejního místa, které se řídí řadou pravidel, jenž zaručují prodejní úspěch. A tento komplex pravidel získal v terminologii marketérů název produkt staging.

Staging se dnes vyučuje na progresivních moderních vysokých školách v rámci marketingu, protože design prodeje a prodejní úspěch jsou spojené nádoby, kde se rodí prodejní efektivita, zisk a tržní úspěch s důrazem na etnomarketing a zvyklosti lidí v daném místě. Marketer, který neabsolvoval alespoň kurz interiérového prodejního stagingu jako by nebyl……

Historie stagingu začala v roce 1972, kdy Američanka Barb Schwarz přišla s termínem „Staging“. Barb pracovala v prodeji realit. Tento koncept vznikl díky jejímu klientovi Tomovi, který za Barb přišel s tím, že by chtěl upravit svou nemovitost k prodeji tak, aby za ní dostal co nejvíce a tedy aby byla designersky lákavá pro kupujícícho a padla tak říkajíc do oka s tím, že klient řekne: „ Tu musím mít ať to stojí co stojí…“. Postupně se trend stagingu rozšířil a stal velmi populárním po USA a v zemích západní Evropy . V ČR se používá od roku 2010.

Moderní prodejní staging začíná zmapováním prodejních tras, tedy kudy zákazníci v prodejně chodí za svým produktem při koupi. To se snadno udělá kamerovým systémem a vyhodnocením obrazu. Pak následuje fáze virtuálního stagingu, kdy v rozšířené realitě lze s využitím chytrých mobilních aplikací namodelovat vhodný koncept pro dané prodejní místo. A co tímto konceptem myslím?

Nabídka mrkve na farmářském trhu bez využití produkt stagingu nevypadá lákavě…

Především to, že dnes už je nemoderní koncept, kdy v prodejním místě jsou řazeny produkty podle druhu. Třeba, že na jednom místě jsou umístěny všechny polévky, které prodejna nabízí. Tento koncept, který se označoval jako produkt staging je překonaný, protože zákazník chce, aby mu prodejce nabídl nejen polévky, ale systém v polévkové nabídce. Proto očekává, že prodejce využije svého potenciálu a třeba nabídku polévek rozčlení třeba podle kritéria time stagingu. To znamená, že nabídne na jednom místě rychlopolévky do hrnečku, rychlopolévky do mikrovlnky, rychlopolévky konzumovatelné po zalití horkou vodou, polévky instantní do 10 minut přípravy, polévky do 15 minut přípravy, polotovary na polévky aj. Prostě čas je pro člověka rozhodující v uspěchané době a tak time staging je kritériem nákupu polévek a nejen nich velmi oblíbené.

Dalším kritériem je třídění podle national stagingu. Zůstaneme-li u polévek, tak dnes je moderní polévky třídit na staročeské – české tradiční babiččiny, maminkovské, moderní, vietnamské, čínské, italské a exotické. A nejen to. K těmto polévkám se současně komplexně doplňují i koření a dochucovadla tak, aby zákazník našel vše pohromadě a mohl si tradiční čínské polévky dochutit i tradičním čínským kořením od sojovky až po….. citronovou trávu. Prostě zákazník musí dostat vše na jednom místě v rámci nacional stagingu a to včetně bylinek čerstvých.

Někde jdou prodejci ještě dál a nabízejí na jednom prodejním místě vše italské, od sýry, přes těstoviny, kečupy, pasty a jejich polotovary, uzeniny aj. A samozřejmostí jsou také recepty, doporučení a dokonce ochutnávky s testováním italských potravin. Vzniká tak prodejní prostor v rámci national stagingu and testingu, kam lidé chodí i na rady, získávat zkušenosti s danými potravinami a učí se kreativně kupovat a moderně současně vnímat nejenom kulinářské kultury ale i tradice. Běžné je, že producenti a výrobci spolu s prodejci chystají dny jednotlivých států a představují tak českým zákazníkům tradice jiných států, jejich potraviny a potravinové koncepty od Austrálie (třeba maso klokanů….) až třeba po produkty ze Zimbabwe (třeba skvělé hovězí maso a jeho úpravy).

Nabídka mrkve s využitím produkt stagingu

Celá řada prodejců používá také koncept eko stagingu, kdy nabízí potraviny samostatně tříděné do biokvality, ekokvality a potraviny ostatní, kde jsou třeba obsažena ečka a netradiční přísady. Viděl jsem třeba řeznictví nabízející 26 opravdu skutečně druhů párků a 34 druhů klobásek v těchto kategoriích a člověk si fakt může podle libosti a objemu peněz v peněžence vybrat na co má …. chuť a peníze. Samozřejmostí je testování párků a klobásek, které se liší typem masa, obsahem masa, kořením, tukem, solí, způsobem uzení, tepelným opracováním a designem i velikostním balením. Samozřejmě s designem blížícím se farmářskému rodinnému prodeji.

Novým konceptem prodejních míst je koncept country stagingu. Již jsem psal o farmářském pojetí, kdy je navozována atmosféra rodinné farmy s důrazem na maximální čerstvost a voňavost doprovázená designerskými doplňky. Vždy je třeba vnímat, zda-li jde o produkty ovocné farmy, kde všechny produkty jsou nabízené čerstvé často s větvičkou stromu ale také zavařené nebo jako polotovary či bedničky čerstvých mix produktů pro výrobu něčeho od kompotů až po smothies šťávy a zmrzliny. Nebo jde-li o farmu živočišnou orientovanou na mléko a mléčné a sýrařské produkty, masnou zaměřenou na vše od masa či zeleninovou aj. Country styl ale může být zaměřen i na vše pro grilování nebo na vše pro pikniky v režimu piknik stagingu aj. Dokonce country styl může být doprovázen i testováním marmelád, džemů, kompotů aj. vyrobených a nabízených produktů.

Samostatnou kapitolou je gurmánský staging. Ten je zacílen na souznění nabízených například potravin, polotovarů a surovin pro přípravu jídel a nápojů jak vín, tak destilátů ale také limonád a nealkoholických nápojů a pivních nápojů. Chuťové buňky si tak přijdou na své. Odborníci přitom doporučují vše co se k sobě vzájemně hodí a snoubí chuťově.

Dalším formátem je dětský staging. Obecně platí, že děti nechtějí konzumovat jídlo a zejména nechtějí zeleninu. Proto designeři vymysleli dětský hravý staging, kdy doslova kouzlí z barev zeleniny obrázky lákající k nakousnutí v dětské svačině. Z ředkviček se dělají berušky, z Mrkve postavičky nebo jedlé korále a náhrdelníky, z okurky hadi a zelené špagety aj. Stačí jen málo a dětský konzument se naláká na netradiční zpracování zeleniny….. A pokud naučíte děti na předváděčce vyrábět tyto dobroty tak věřte, že budete mít doma pomocníka při výrobě svačin a vděčného strávníka.

Podobně koncept UGO staging ovládá nabídku zdravých šťáv do kabelky lisovaných pod tlakem bez konzervantů nebo Frutissimo koncept staging šťáv s vlákninou dává prostor pro aranžmá lákající ke zdravé konzumaci šťáv z čehokoliv od červené řepy přes batáty až po bylinky a banány.

Prostě produktový staging se nesmazatelně zapisuje do moderního designu prodejních míst. Velkým nešvarem ale je u obchodních center a marketů to, že zahraniční centrály často tlačí manažery k tomu, aby koncept prodejní byl stejný v Česku, Maďarsku, Německu, ve Velké Británii a přitom nejsou respektovány národní tradice jednotlivých států. Zažil jsem, jak zahraniční kontrolor s fotografií v ruce kontroloval, zdali v Česku je na konkrétním místě konkrétní produkt a to bez ohledu na to co český zákazník vnímá jako prioritu pro prodejní místo. Prodejní staging vždy je založen na prodejních prioritách konkrétního zákaznického etnika. Sebelépe naaranžované potraviny totiž nikdo nebude kupovat pokud, nebudou-li prioritizovány v kupním chování a rozhodování a nebude-li mít zákazník možnost si je zákazník koupit a ochutnat.

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *