Marketing

Barvy reagující na teplo a chlad – nový marketingový fenomén

Při posledním grilování u přátel jsem viděl grilovací nádobí opatřené několika barevnými indikátory, kdy konkrétní teplota vždy po 10 stupních doslova rozářila teplotní indikátor a tak grilující snadno zjistil, na jakou teplotu je jeho masíčko grilováno a přitom nemusel používat teploměr jako „Doktor grilování“ zabodnutý do masa.

Uvedené nahradilo již celkem běžné technologie Thermo-Spot u pánví kovových i s keramickým povrchem zejména od firmy Tefal , která vám na dně pánve nebo dokonce na rukověti ukáže, zda je pánev správně rozehřátá tím, že značka doslova zrudne a tak se vám olej nepřepálí….. Uvedený efekt objevil již v roce 1888 rakouský botanik Friedrich Reinitzer a po něm německý fyzik O. Lehmann.

Marketeři a inovátoři ale objevili, že lze barev reagujících na teplo používat marketingově zejména u keramických hrnečků, kde na vnější straně změna barvy v glazuře může jednak signalizovat výšku hladiny teplé – horké kávy, kakaa což u dětí hravě zvyšuje rychlkost vypití nebo čaje a přitom odhalovat třeba nějaký firemní nápis, logo nebo dokonce fotografii produktu či fotografii vašeho milíčka, at již se jedná o vašeho partnera, vaše dítě nebo mňoukadlo či štěkálka.

Tepelné reakce barvy v glazuře taká dávají dárkovým a propagačním předmětům novou dimenzi a umožnují grafikům doslova si hrát s vizuály a obsahy sdělení a současně podporují rychlost vypití obsahu. Mám třeba kamaráda, který má na hrnku, ze kterého pije ranní kávu z jedné strany nápis „Nezapomeň vyvenčit Azora“ a z druhé strany „Nezapomeň dát pusu Evě“. Podobě jsem dostal kdysi hrnek s nápisem „ Veletrh Amper je dne…..“ který se žlutě rozzářil a objevil, kdykoliv jsem z hrnku pil něco teplého. Prostě barvy reagující na teplo mohou být připomínacím marketingovým způsobem, jak něco nebo nějakou akci termínově připomenout. V Belgii jsem třeba viděl hrneček měnící barvu podle chladnutí obsahu,kde na konci je vždy nápis Dojdi si koupit novou kávu – studenou už nepij, čímž se cíleně marketingově konzument motivuje a nutí k další koupi produktu.

Doslova rájem pro marketery jsou nápisy a obrázky reagující na teplo v kategorii žertovných obrázků, kdy se postava odhaluje, zbavuje šatů, nějaký nápis kouzelně objevuje a třeba na Valentýna se objevují hrnky s nápisy intimně adresně zamilovanými, pro narozeniny seniorů hrnečky na jejich kávičku a čajík se vzkazy od vnoučat s jejich fotkami apod. marketing umí s barvami reagujícími na teplo doslova kouzlit.

barvy_cichovsky

Foto autor

To ale není jediný způsob využití barevné reakce na teplo. Vždyť existují také barvy reagující na chlad. Například výrobci nápojů v plechovkách již využívají nátěru políček na plechovce jako indikátoru, zda-li je vaše limonáda nebo pivo dostatečně vychlazeno před konzumací. To je detekováno zpravidla modrou škálou odstínů barev. Podobně v Anglii a v Austrálii je již v některých restauracích běžné, že zákazník dostane načepované pivo do keramického nebo skleněného tupláku, kde škála barev reaguje na optimální teplotu piva a tak pivař nesrká svůj mok dlouho ale snaží se jej vypít dokud má signalizovanou nízkou teplotu na škále. Zvyšuje se tak konzumace, protože zákazníci nechtějí pít přece teplé pivo a to je markengový tah jako vyšitý…

Dokonce Staropramen Cool zpracoval na podkladě barev reagujících na chlad zdařilou inovativní reklamní kampaň s názvem –„Bílá vychlaď, modrá vypij“ srov. http://www.staropramen.cz/nase-piva/staropramen-cool/. Měsíc pod ovocem 5 druhů beermixů ukazující typ příchuti piva se 7 políčky tak je v podstatě barevným teploměrem stupně vychlazení a současně skvělým marketingově informačním nástrojem na plechovce piva.

Ještě před několika lety bylo využití změn barvy v reakci na teplotu (teplo – chlad) jen v rukách zpravidla cirkusových a varietních kouzelníků a iluzionistů. Chytré barvy dokáží dočasně reagovat na teplotu. Jev se nazývá termochromismus a má bohaté uplatnění v praxi, např. jako ochranný prvek cenin, k indikaci správné teploty potravin apod. Princip tohoto jevu je založen na dvou jevech – na změně mezofáze tekutých krystalů a na změně skupenství z pevné fáze na kapalinu v barevných vývojkách.

Mezi důležité vlastnosti, které přispěly k dalšímu praktickému využití, patří: závislost barvy některých kapalných krystalů na vnějších vlivech, především na teplotě (termografie); změny optických vlastností některých kapalných krystalů v závislosti na vnějších vlivech – elektrické pole, magnetické pole apod. (displeje); citlivost na chemické látky – používá se např. k zjištění nepatrného množství různých látek (např. i kokainu v detektorech). Uvedené vlastnosti kapalných krystalů se projevují jen v určitém teplotním intervalu. Dá se říct, že tvoří určitou mezofázi mezi krystalickým a kapalným stavem s přesně definovanými teplotními hranicemi. Jedna látka může mít i více mezofází, které se liší svými fyzikálními vlastnostmi. Teplotní hranice lze měnit přidáním jiných látek.

Je to tedy doslova věda a její výstupy, které moderní marketing začíná objevovat a využívat. To, co člověk objevuje nyní, to ale třeba některým zvířatům třeba chameleonům dala příroda svou evolucí. A když si přečtete učebnici pro 1. Stupeň ZŠ zjistíte, že se o chytrých barvách a termochronismu učí již malé děti.

V současnosti ale tyto tzv. chytré barvy reagují také na změnu světla, magnetického pole, chemického smogu apod. Chytré barvy dokáží pohlcovat zápach, kouř a dokonce i smog, jak to na setkání Mission INNOVATION 2015 v Paříži účastníkům ukázali ekologové. Ti také rozmístili po Paříži na 500 obrazů od 82 umělců namalovaných chytrými barvami, které měnily barvu podle úrovně znečištění prostředí CO2 a dalšími chemikáliemi v ulicích v rámci akce Brandalism UN COP21 Climate Conference.

Změna barev se tak stává nejen marketingovým fenoménem, ale chytré barvy nás začínají obklopovat v našem běžném životě jako indikátory a jako nové nosiče informačních a emocionálních reklamních apelů. Moderní marketing tak začíná sahat do výstupů moderní vědy a využívat je pro své záměry. A věřte, že studenty doslova a do písmene baví přednášky s touto problematikou místo učení se typů marketingových mixů a zejména pak workshopy, kdy si s chytrými barvami na mých letních školách marketingu hrají a vytvářejí svá moderní marketingová kouzla. Zajímavé také je, že moderní marketing nemusí pracovat jen s internetem a mobilními aplikacemi pro chytré mobilní komunikátory ale může třeba jít i jinou cestou, tedy cestou aplikací chytrých barev, nanotechnologií aj. v marketingu.

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *